Min första dag i Almedalen 2013 började med ett seminarium anordnat av Sveriges arkitekter och Arkitekter utan gränser, de sistnämnda har vi i Nätverket Pennygångens Framtid inlett ett intressant samarbete med.

Seminariet hade titeln “Vem ska bort? Ett spel om rätten till staden.” och handlade om hur en stad ska planeras. Medverkade gjorde Ulf Kamne (kommunalråd för mp i Göteborg), Pernilla Hagbert (doktorand och arkitekt på Chalmers) och Josefine Wangel (forskare på KTH).

Upplägget var lite annorlunda genom att moderatorn lekte “Vem ska bort?” inspirerad av Fem fyror är fler än fyra elefanter. Fem olika scenarier målades upp där olika grupper (ex. fabriker, kollektivtrafik, villor och hyresrätter) och paneldeltagarna fick ta ställning till vad som skulle bort.

Ett av scenarierna handlade om renoveringar och följande samtal utspelade sig:

Moderatorn: Många område i Sverige står inför de här processerna, i Stockholm tänker man på t.ex. Husby. Vilka område finns i Göteborg?

Pernilla Hagbert: Pennygången!

Det som är intressant i sammanhanget är att i publiken satt Bengt Gustafsson ( vd Stena Fastigheter Göteborg), Christel Armstrong (vd för Stena Fastigheter) och Elise Berggren (kommunikationschef för Stena Fastigheter).

Bilden visar Daniel i samtal med Christel Armstrong.

Efter debatten sökte kommunikationschefen upp mig och Daniel och vi pratade även kort med Christel Armstrong och Bengt Gustafsson.

Hela situationen är såklart märklig. Här finns tre representanter för det företag som vill kasta ut mig och Daniel ifrån våra lägenheter och försöker småprata.

Kommunikationschefen Berggren sa bl.a. till både mig och Daniel att “ni gör ett bra jobb på Pennygången” och Daniels kommentar var klockren “Tack, men vad ska jag göra med den här informationen?”

Det är alldeles uppenbart att Stena Fastigheter är pressade av all den uppmärksamhet som Pennygången får. De som pratar bostadspolitik känner till Pennygången och vad Stena håller på med.

/Mattias Axelsson (2013-07-01)